Od kłopotów z zakupem czarnego groszku w składach węglowych , przechodzimy do problemu braku białego kryształu w sklepach spożywczych. Powodem ograniczenia sprzedaży do 10 kg jest również to, że cena detaliczna cukru w Biedronce jest niższa od ceny hurtowej. Jeżeli jeden z klientów kupuje 300 kg cukru , był taki przypadek, bo wykorzystuje go do produkcji dżemów to inni klienci zaskoczeni wielkością zakupu wpadają w panikę i zaopatrują się w cukier którego nie potrzebują i mamy problemy na rynku związane nie z brakiem cukru ale z dostawą cukru do sklepów.
To zdjęcie wykonane w środę w Warszawie, przy pl. Konesera w Wesołej przy ul Niemcewicza itd. na których półki są pełne cukru.
Cukier jest i nie powinno go zabraknąć . W 2021 roku, plantatorzy w Polsce wyprodukowali ponad 15 milionów ton buraków. Wytworzono z nich 2,3 miliony cukru, czyli o 600 tysięcy ton więcej niż wynosi nasze wewnętrzne spożycie.
http://www.liiil.pl/promujnotke